29 februarie, 2008

Pentru cei (cele) care locuiesc în cartierul Bucureştii Noi

Am făcut de curând un material despre o grupare de hoţi care acţionează în cartierul Bucureştii Noi. Sincer, până în momentul în care am vorbit cu câteva dintre victime, nu am realizat cât de ageri sunt hoţii aştia.
Metoda e simplă - atacă femeile singure, aflate la volan, care nu asigură portierele maşinii. Locurile preferate - parcări, semafor, trecere de pietoni sau benzinării. Practic deschid portiera şi smulg geanta aflată pe bancheta din dreapta. La colţ, hoţul e aşteptat de alţi doi puşti, într-o maşină străină - un BMW negru.
Gruparea e formată din 15 puşti. 12 sunt minori. Doar minorii acţionează. Poliţiştii sunt exasperaţi. Mi-au arătat pozele hoţilor. Au până în 16 ani. Cel mai ager e "Mânuţă de Aur", un puşti care nu are mai mult de 1.20 m.
Poliţiştii îi cunosc pe hoţi. Ştiu cine sunt. Ştiu unde stau. Le cunosc familiile, rudele, tot. O parte din grupare locuieşte în Mogoşoaia. Ei au scos peri albi poliţiştilor, acum doi ani când au jefuit-o la o benzinărie, pe fosta atletă Doina Melinte. Nu am uitat nici acum privirea dezamăgită de atunci a femeii care a pierdut în câteva clipe aproape un miliard de lei vechi. Unul dintre puşti a fost săltat. Restul au rămas afară. Banii, nerecuperaţi.
Pentru a reţine un minor, procedura e complicată. Poliţiştii trebuie mai întâi să solicite o anchetă socială, care trebuie să fie făcută de un departament special al instanţei de judecată. Apoi minorul trebuie trimis la IML, pentru expertiză psihiatrică. Oricum minorul nu poate fi internat într-un centru special, împotriva voinţei lui. Aşa că, totul se învârte într-un cerc vicios.
Hoţii aştia atacă în fiecare zi. De câteva ori. Pe străduţele dosnice, sau chiar în văzul lumii, lângă piaţă. Stând în secţia de poliţie m-am întâlnit cu un cunoscut, un pilot. Şi el a fost jefuit, chiar dacă în maşină mai erau încă două femei, soacra şi soţia.
Sincer, sunt ferm convinsă că foarte puţini dintre noi blochează uşile autoturismului în momentul în care aşteaptă pe cineva în parcare.
Ieri, la o filmare care avea alt subiect una dintre femei mi-a spus că era să fie jefuită, chiar în faţa casei. Bineînţeles că locuieşte în cartierul Bucureştii Noi.
Aşa că, atenţie mare în zona Teatrului Masca dar şi pe Bucureşti Târgovişte, de la Restaurantul Doi Cocoşi, spre ieşirea din Capitală.

4 comentarii:

Garfield spunea...

e si greu frate sa pui niste politisti in civil sa ii pandeasca pe baieti si sa-i prinda... dupa o bataie buna si dupa ce le bagi tutorii (parintii) la bulau cateva luni sau cativa ani, se cumintesc garantat... ca nu cred ca ii convine cuiva sa stea la puscarie pentru copilul lui... dar e mai usor sa ridicam din umeri...

maria spunea...

stii, eu locuiesc in bucurestii noi. si da, intr-o seara m-a oprit politia tocmai ca sa imi spuna sa fiu atenta, sa blochez usile, sa nu pun geanta pe scaunul din dreapta. mi s-a parut ca sunt chiar responsabili. si chiar incearca sa previna.
garfield- culmea e ca e plin de politie. dar zona e destul de mare si nu pot sa aiba oameni plantati din in 3 metri. unei vecine i-au bruscat usile cind astepta sa se deschida poarta de acces. in 20 de secunde...

Nicoleta Țintea spunea...

Da. Intr-adevăr poliţiştii ar vrea să scape de pacostea grupării de hoţi minori. Au făcut şi pândă. Multe pânde mai bine spus. Dar hoţii nu sunt proşti, vorba aceea, nu atât de proşti pe cât credem noi.

Unul dintre poliţişti mi-a arătat unde stau hoţii. În timp ce ne plimbam prin zonă, l-a zărit chiar pe unul dintre şuţi, în momentul în care acesta urca într-un microbuz. Poliţistul şi-a sunat imediat colegii care erau pe teren.

Deci îmi părea chiar un om care îşi iubea munca, era implicat.

Mi-a povestit însă că el, un simplu ofiţer are în lucru peste 200 de lucrări. Mă gândesc ce înseamnă să ai peste 200 de reclamanţi, e drept, unora li s-a zgâriat o portieră, altora li s-a furat o geantă, altora GPS-ul. Oricum pentru toţi cei 200, e valabilă zicala, prinde orbul scoate-i ochii, că bunurile oricum nu le mai găseşte nimeni.

Când a fost jefuită Doina Melinte poliţiştii au săpat în curţile hoţilor, în curţile lor şi ale rudelor, rudelor lor. Degeaba. Banii au fost cheltuiţi pe femei şi distracţie.

verbiaj. spunea...

multumesc de alerta. o sa evit zona. de fapt ti se poate intampla oriunde. portiere blocate, deci. sau mai e o metoda, vezi ca ti se incearca usa, apesi acceleratia.