10 iulie, 2011

Susțineți tipărirea monografiei satului Gârbova de Sus










V-ați gândit vreodată că după ce muriți s-ar putea ca-n urma voastră să nu rămână nimeni care să vă aprindă o lumânare? Care să plătească un pomelnic pentru voi la biserică sau să dea pentru sufletul vostru de pomană, o bucată de pâine?

V-ați gândit vreodată că sacrificiul pe care l-ați făcut poate pentru comunitatea în care trăiți se va șterge pentru totdeauna din memoria colectivă?

V-ați gândit vreodată că locul copilăriei voastre, prima biserică în care ați pășit și ați privit cu mirare îngerii și sfinții pictați pe pereți va deveni o ruină ascunsă între mărăcini?

V-ați gândit vreodată că lucrurile extraordinare făcute de bunici și de străbunici, pentru păstrarea limbii și a neamului de care sunteți legați prin același sânge vor rămâne neștiute, pentru că faptele nu vor fi consemnate nicăieri, poate doar în niște arhive mâncate de timp și de molii?

Doamna Istina Sima s-a gândit la astfel de lucruri într-o vreme în care puțini se îngrijesc de trecut, de morții și de bisericile nimănui.

Doamna Sima a scris o monografie a locului ei natal - satul Gârbova de Sus, județul Alba. Și nu numai atât. Dânsa a curățat și cimitirul, a făcut o inventariere a tuturor eroilor satului din primul și din al doilea război mondial, a plătit slujbe de pomenire pentru ei la biserica satului și a scos la lumină și ruinele vechii biserici, îngropată în buruieni și mărăcini.

Mi-a mărturisit că a început să scrie această monografie a satului în care s-a născut de teamă că timpul va șterge pentru totdeauna, documentele identității unei comunități iar oamenii vor uita legendele, tradiția și sacrificiile pe care strămoșii lor le-au făcut pentru ei. Satul a dat scriitori, ziariști și preoți de seamă. Din biserica din Deal care datează din secolul al III-lea au rămas doar niște ruine. În schimb s-au păstrat câteva sfeșnice brâncovenești dar și valoroase icoane pictate pe lemn.

Cartea are 10 capitole și în jur de 480 de pagini. Din păcate tipărirea unui singurul exemplar costă 130 RON iar doamna Sima nu poate să susțină singură scoaterea mai multor volume. Se simte neputincioasă pentru că toată munca ei de documentare ar putea să nu vadă lumina hârtiei niciodată. Nu știu de ce, dar eu simt că Măicuța Domnului o va lumina pe acest drum.

Dacă puteți să susțineți demersul tipăririi acestei monografii a satului Gârbova de Sus vă rog să luați legătura cu doamna Sima la numărul de telefon: 0744757861

Puteți face și donații direct în contul: Asociaţia „Pro Gârbova de Sus”, Cont: RO56BTRL00101205149846XX, deschis la Banca Transilvania, Alba Iulia.

Vă mulțumesc tuturor!

P.S. Fotografiile aparțin doamnei Istina Sima și vor fi folosite la ilustrarea monografiei.

2 comentarii:

Tamy spunea...

eu sper sa ai sustinere...am sa prezint acest proiect si colegilor mei...succes!

Nicoleta Țintea spunea...

Multumesc mult, dragă Tamy! Pentru gândul bun, pentru că treci pe aici și pentru susținere!