05 aprilie, 2014

De dragul Sofiei și al pruncilor născuți sau nenăscuți...

sursa foto: www.debanat.ro
"Acesti copii au apărut ca să ne arate o minune. Ei au existat pentru că taina i-a chemat la viață. Frumuseţea a biruit dubiile şi moartea. De atunci eu ştiu că sarcina mea este aceea de a face ca fiecare copil să fie acceptat, indiferent de aspectul său, boala, prognozele sau numărul cromozomilor. Promisiunea pentru fericire se împlineşte pentru cei care sunt capabili să se uite fără frică. Şi atunci Cel care a creat aceşti copii va umple viaţa lor scurtă cu sens.” (Elvira Parravicini, medic neonatolog la Columbia University din New York)

Unul dintre lucrurile care mă doare cel mai tare când mă gândesc la Sofia este acela că nu am ţinut-o în braţe. Că între noi a stat mereu un incubator impersonal. Că nu am atins-o niciodată. Atmosfera era atât de apăsătoare la terapie intensivă, nimeni nu-ți spunea nimic, era un fel de tăcere impusă de medici (doar ei puteau da părințiilor informații), puteam sta cu ea atât de puţin, încât aveam senzaţia că oricine greşeşte cu ceva, nu-şi va mai vedea copilul, niciodată. 

Pare iraţional, tot ceea ce scriu acum, dar aşa simţeam atunci, în vâltoarea aceea de trăiri şi sentimente. Eram năucă și totul se derula parcă într-un relanti dureros.

Am ales să fiu diplomată. Să mă port frumos ca să nu supăr pe nimeni. Și să mă concentrez mai mult pe rugăciune. 

În clipele acele nebune nu știam ce să fac mai întâi. Așteptam momentul prielnic pentru a nimeri buzunarul vreunei asistente în speranța că o mică atenție o va face să-mi mai "scape" o informație despre starea Sofiei. Așa mi se "traduceau" și mie noțiunile abstracte trecute pe fișa ei. De cele mai multe ori, pe șoptite. Mă chioram pe hârtia aia pe care erau scrise mărunt ce medicamente îi erau administrate, mă uitam disperată la aparate, la saturația oxigenului, încercam să evaluez în funcție de starea celorlalți bebeluși, cam cum se simțea ea, cât de bine sau de rău, mă uitam îngrozită la înțepăturile care se înmulțeau, de la o zi la alta în mânuțele ei fragede rupându-mi inima și îi vorbeam. Îmi înghițeam lacrimile și îi vorbeam.


O miruiam zilnic. Tot pe asistentă o rugam să deschidă incubatorul şi să o ungă cu mir de la Sfântul Efrem cel Nou. Poate că aș fi putut să fac și eu asta. Să bag mâna prin acea fantă a incubatorului. Recunosc că nu am întrebat dacă aveam voie, pentru că eram cumva paralizată de frică. Mi-era teamă să nu fac ceva greșit.

La câteva zile sau săptămâni după ce ne-am despărţit  de Sofia (nu mai rețin data cu precizie) am plâns o seară întreagă când am citit că undeva, în Australia, o mamă căreia i-a murit pruncul l-a ţinut la piept, iar copilul şi-a revenit miraculos, după două ore.

Am plâns pentru că, undeva m-am gândit dacă nu cumva Sofia s-ar fi făcut bine dacă ar fi stat la căldura pieptului meu. Am regretat că nu am cerut să fac asta, în ciuda faptului că noi am fost anunțați de deces cu două ore întârziere, deși eu eram chiar acolo, internată în spital, la câteva saloane distanță.

Ştiu că acesta va rămâne marele meu regret. Că nu am strâns-o pe Sofia la piept. Că nu am luptat suficient ca măcar în ultimele ore să stea în braţele mele. Că am respectat regulile impuse de spital. Regret că-n ultima zi, cea în care am fost lăsați amândoi (ce onoare, pentru că în mod normal tăticii nu au acces la terapie) la terapie (la o altă oră decât cea admisă pentru vizitele mămicilor), pentru că Sofia se simțea rău, nu am cerut s-o luăm în brațe. Am stat lângă ea plângând și am murmurat o rugăciune, îmbrățișați. 

Am sperat până în ultima clipă că Sofia va trăi. Am refuzat să accept prognosticul sumbru al medicilor care-mi spuneau mereu că nu va prinde a doua zi. Că ei fac tot ce pot dar noi să nu ne facem speranțe. 

Recunosc că dacă ar fi să schimb ceva, mi-aş dori enorm să pot schimba această percepţie în spitalele din România. De-a separa copilul de mamă. De-a interzice mamei să-şi vadă pruncul, grav bolnav mai mult de două ori pe zi. 

Ştiu că nu este la fel în toate spitalele. Am citit chiar că, pe la Timişoara i se permite mamei să-şi ţină pruncul la piept. Uf...

Aseară a venit acest articol. L-am primit pe mail şi a scos la suprafaţă exact ceea ce mă doare cel mai tare. 

O să-mi reproşez toată viața că nu am luptat mai mult pentru a sta 24 din 24 de ore alături de Sofia mea, în cele cinci zile în care a fost alături, cu noi, pe pământ. Mă întreb mereu ce a simțit ea, în acele zile. Cât de greu i-a fost fără mine, acolo. Cât de singură s-a simțit poate. Singura alinare pe care o am este că sunt sigură că i-au fost sfinții aproape. Și că a avut înger păzitor, chiar din prima oră de viață.

Îmi doresc din tot sufletul să existe şi în România medici care să aibă curajul medicului neonatolog de la Columbia University din New York. Un medic care s-a desprins din grupul doctorilor care la orice posibilă malformaţie, depistată ecografic, în timpul sarcinii le încurajează pe mame să facă avort. Elvira Parravicini a decis să-i susţină pe părinţii care merg până la capăt, care păstrează copilul indiferent de probleme. E un medic care se străduieşte să celebreze viaţa. Orele sau zilele de viaţă ale bebeluşului oferindu-i confort. Dragoste şi confort prin faptul că i se permite copilului să fie înconjurat de iubirea familiei şi să stea la sânul mamei.

Medicul din New York a avut pacienţi care au supravieţuit. Au supravieţuit chiar dacă nu aveau nicio şansă. Pentru că deasupra tuturor stă numai Dumnezeu.

Citiţi articolul şi daţi-l mai departe. M-aş bucura ca articolul să le determine pe toate mamele care se gândesc să omoare pruncul pe care-l poartă în pântece să nu o facă. Indiferent de motivele care stau în spatele acestei decizii. 

M-aş bucura ca articolul să încurajeze medicii din România să lupte pentru viaţă. Să aibă curaj să lupte pentru viață. Să nu-și mai încarce sufletul cu păcatul acesta atât de greu. Poate că aici, pe pământ se vor lupta cu prejudecățile sistemului. Dar plata în Cer va fi nemărginită, sunt sigură.

M-aş bucura ca în spitalele din România, în secţiile de neonatologie, terapie intensivă să se schimbe ceva. Mamele să poată sta cu pruncii lor. Să aibă dreptul să-i ţină la piept. Pentru ca bebeluși să simtă că sunt iubiți. Și să se simtă în siguranță.

Dacă aveţi idei sau sugestii despre cum s-ar putea schimba ceva în spitale, în sensul descris mai sus, vă rog să-mi scrieţi. Dacă sunteţi medic şi doriţi să schimbaţi ceva vă rog să-mi daţi de veste. Dacă cunoașteți NEONATOLOGI sau directori de maternități deschiși spre această direcție vă rog să-mi spuneți. Vă mulțumesc tuturor!

Aştept mesaje pe adresa: nicoletatintea@gmail.com

6 comentarii:

Iulia spunea...

Imi pare cumplit, cumplit de rau pt. durerea despartirii de Sofia. Nu va cunosc, totusi va simt atat de aproape! Domnul sa va intareasca credinta ! Voi posta articolul tau pe Facebook, exista medici care nu vor ramane indiferenti la mesajul acesta.

Nicoleta Țintea spunea...

Doamne ajută, să se alăture câțiva medici acestui demers. Multumesc pentru gândurile bune. Doamne, ajută!

adorcristy spunea...

Sarumana.Împărtăşesc alături de dta durerea aceasta muta ce îşi are culcuşul într-un colţ al inimii, dar pe care totodata trebuie sa o eliberaţi, pentru a putea astfel a vă îngădui să continuaţi viaţa şi să aveţi încrederea cândva o veţi strânge la braţe pe Sofia. Învinovăţirea diverşilor factori ce au dus la acest deznodământ, printre care şi a sinelui nu duc decât la o adâncirii a suferinţei.Ca un prieten vă transmit un gând bun al speranţei,fiţi o floare ce zâmbeşte soarelui şi o sa simţiţi apoi mângâierea sa.

Raluca L. spunea...

Draga Nicoleta, am citit tot ce ai scris despre Sofia si cuvintele tale mi-au atins sufletul asa de mult.... Am tot vrut sa iti las un comentariu pe blog, dar de fiecare data emotia ma impiedica sa iti scriu. Vreau doar sa stii ca te admir pentru tot ce faci pentru cei din jurul tau, pentru puterea ta de a darui, pentru curajul de a infrunta greul si pentru credinta ta neclintita.
Sofia te va ocroti mereu din cer, sunt sigura de asta. Va fi intotdeauna lumina care iti va calauzi viata. Sofia va fi cea care te va indemna in continuare la fapte bune, care te va incuraja sa iti transformi visele in realitate si care te va intari cand vei avea momente grele. Pentru ca este seara Invierii iti doresc ca Pastele sa iti aduca multa liniste si iubire din partea celor dragi. Oameni ca tine pot schimba felul cum sunt tratati acum copilasii nascuti prematuri si sper sa reusesti sa ai alaturi multi oameni care sa te ajute sa aduci schimbarea pe care o merita toti micutii care lupta pentru viata. Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Doamne ajuta Nicoleta,nu pot voerbi de ceva ce nu am trecut,dar dau Slava lui Dumnezeu pentru toate.Nu vreau ca durerea aproapelui meu sa fie subiect de discutie,dar nu pot nici sa fiu indiferenta.Vreau doar sa incurajes initiativa ta de a da "glas" acelor sufletele care au dreptul la viata.Fii tu cea care face primul pas in aceasta "taina" si sustine prin toate metodele; media,Internet...de a sustine ceia ce tie nu ti-a fost "ingaduit" .Fii tu ceia ce da totul pentru cei ce nu au "nici o sansa" si nu cred ca va fi usor,dar poate Dumnezeu cauta sa te apropii de El printr-o "taina" .Doamne ajuta !

Anonim spunea...

Nu ești singură. Suntem alături de tine.