11 ianuarie, 2012

SALVARE PENTRU SMURD

În iulie 2008 am avut ocazia să asist la o acțiune impresionantă de salvare. O acțiune a medicilor și a asistenților SMURD. Îmi amintesc perfect. Era într-o duminică. O zi aparent liniștită în care eram la muncă. Era genul acela de zi în care clipele se scurgeau greu. Apoi am primit un telefon. Am aflat că Ministerul Apărării pune la dispoziție o aeronavă AN 26 pentru a aduce la București răniții unei explozii de la fabrica de prelucrare a lemnului din Gheorghieni. Un om drag mie m-a ajutat să urc în acel avion. Am plecat în mare grabă, cu operatorul Eugen Șimonia, pentru că aeronava urma să decoleze în mai puțin de jumătate de oră.

La Baza Aeriană 90 ne-am întâlnit cu salvările SMURD. Medicii și asistenții erau coordonați de medicul Bogdan Oprița. Toți se mișcau însă exact ca un pluton de soldați care știu ce au de făcut. Fiecare avea sarcini clare. Unii aranjau tărgile, alții pregăteau aparatura medicală. În scurt timp avionul era gata pentru decolare.

Când am ajuns pe aeroportul din Târgu-Mureș am realizat că situația este mult mai gravă decât mă gândeam. 13 răniți. Aproape că nici nu știam unde să mă uit. Răniții erau împachetați în folie lucioasă. Unora nici nu li se vedea fața. Doar doi erau conștienți. Medicii SMURD au fost întâmpinați de o doamnă doctor care le-a dat informațiile despre pacienți, despre starea în care se aflau.

Apoi a urmat selecția. Și acum mi se ridică părul pe mine când mă gândesc. Pe cine să alegi? Medicii nu aveau însă timp să stea pe gânduri. Pentru ei a contat un singur lucru - nu cum îl cheama pe rănit, nu dacă era bogat sau sărac, nu dacă era bărbat sau femeie. La București a fost adus cel care era în starea cea mai gravă.

La întoarcere am stat în cabina piloților. Avionul era plin de răniți și de medicii și asistenții care îi îngrijeau. La un moment dat, o femeie a făcut stop-cardiac. Un salvator a resuscitat-o minute în șir. Femeia a supraviețuit.

La aterizare, salvatorii au fost la fel de eficienți. Informațiile au fost transmise din timp la București, iar pacienții au fost așteptați de mai multe ambulanțe care i-au dus la spitale diferite.

Este doar una din acțiunile SMURD la care am luat parte. Pentru salvatori acesta nu a fost un exercițiu. Ei fac asta în fiecare zi. I-am văzut la descarcerări, la accidente sau incendii. Acum avem și noi datoria de-ai salva pe salvatorii SMURD. Pentru că azi, mâine, peste o lună sau un an putem fi oricare dintre noi cel care are nevoie de profesionalismul lor.

Pentru mai multe detalii intrați pe facebook pe SALVARE PENTRU SMURD. O campanie Observator.

Dacă doriți să salvați SMURD, dați mai departe pagina SALVARE PENTRU SMURD pe care o găsiți aici:

http://www.facebook.com/SalvarepentruSMURD

Vă mulțumesc!

Aici puteți să vedeți reportajul pe care l-am realizat în 2008.

Get Adobe Flash player
montaj: Adrian Negoiță

28 de comentarii:

nicolaesurcelea@yahoo.com spunea...

Domnule Arafat nu renuntati, noi va sustinem!

Anonim spunea...

TOT RESPECTUL!!!

Anonim spunea...

Domnule Arafat noi va iubim,nu renuntati,luptati pana la capat

Anonim spunea...

Va iubim si Va sustinem!!

adela spunea...

ASTA E UNUL DIN MIILE DE CAZURI DE VIETI SALVATE. DLE ARAFAT LUPTATI PANA LA CAPAT IMPOTRIVA ACESTOR NEMERNICI ! TOT RESPECTUL PENTRU ACEST OM !

mirela spunea...

Guntem alaturi de domnul Arafat si avem incredere deplina in ceea ce face dansul!!!Va iubim domnule Arafat si va rugam sa nu renuntati!!!

adrian spunea...

Arafat = un zeu al supravietuirii. un zeu care doreste sa ne dea viata inapoi atunci cand EA ( VIATA ) ne este in pericol.
Acum acest Zeu este huiduit si indepartat de de cei care vor sa ne ia dreptul la viata.
Fiti alaturi de Arafat fiti alaturi de SMURD.

cristina spunea...

Tot respectul pentru domnul Arafat,va iubim si va sustinem!

edygrius spunea...

Profesionalismul Nicoletei si profesionalismul lui Arafat si a doctorilor-eroi ; e normal ca profesionistii sa se ajute,sa se infrateasca pt eradicarea delasarii si ignorantei unora.Numai asa,cred,vom merge pe calea dreapta pt a intra si noi intr-o zi,in randul tarilor democratice civilizate.DESTEAPTA-TE ROMANE !!!

Anonim spunea...

suntem pentru voi,SUNTETI PENTRU NOI !!!

Cata spunea...

Sustinere totala pt Raed Arafat!

ioanciubuca spunea...

Domnule Raed suntem alaturi de dumneavoastra in aceasta lupta cu sistemul bolnav din aceasta tara, va uram sanatate viata lunga si putere sa mergeti mai departe ! Ne putem lipsi de un sistem ticalosit, de un presedinte dictator si bolnav insa de dumneavoastra si de sistemul creat de dumneavoastra niciodata. Sunteti un roman mai devotat tarii decat suntem marea majoritate din romanii nascuti si crescuti aici, va stimez si va respect!

mihaela spunea...

Profund respect pentru un om deosebit! Un om de inalta tinuta morala, printre putinii care au facut ceva BUN in tara asta. Un om plin de pasiune si devotament! Toata sustinerea din partea mea domnule Raed Arafat! Viata noastra depinde indirect de dumneavoastra.

Andreea spunea...

Sustinere pentru mare OM si Medic, Dl. Arafat !!

Anonim spunea...

Arafat este inima a cea ce inseamna medicina de urgenta,din aceasta cauza trebui din rasputere sa il ajutam la, schimbare acelui proiect de lege care ne i-a dreptul la viata

Anonim spunea...

Domnule Dr.Arafat nu renuntati,noi va sustinem, pentru ca dvs. sunteti pentru noi oamenii de rind.
Tot respectul, si ma inclin in fata dvs.

Anonim spunea...

AM TOT RESPECTUL SI ADMIRATIA PENTRU LUCRATORII SMURD. M-AU IMPRESIONAT IN MOD DEOSEBIT ATUNCI CAND , LA SOLICITAREA NOASTRA, A FAMILIEI, AU VENIT IN 5 (CINCI) MINUTE PENTREU TATAL SOTULULUI CARE AVEA VARSTA DE 88 DE ANI. AU VENIT INSOTITI DE UN SPECIALIST SI S-AU STRADUIT O ORA SI JUMATATE SI L-AU READUS LA VIATA. NISTE PROFESIONISTI DAR IN ACELASI TIMP NISTE OAMENI EXTRAORDINARI!! NU I-AM ADMIRAT NUMAI PENTRU ACEASTA SITUATIE. AR FI PACAT SA FIE DISTRUS CEVA CE DEVENISE APROAPE UN MIT SI O RAZA DE SPERANTA. PACAT PENTRU CEI ADEVARATI CARE S-AU DUS PENTRU UN CREZ - SA POTI SA SPUI CE GANDESTI ATUNCI CAND GANDESTI. ESTE LA FEL CA URAREA SA-TI DEA DUMNEZEU CE-TI DORESTI ATUNCI CAND ITI DORESTI SI AI NEVOIE!

cristian spunea...

JOS PALARIA ARAFAT , JOS PALARIA SMURD , ROMANIA VA IUBESTE

Anonim spunea...

tot respectul pt raed arafat.nu renuntati,smurd trebuie sa existe in continuare.sunt niste zei

Anonim spunea...

Ar trebui sa ne inclinam toti in fata lui RAED ARAFAT, in fata OMULUI RAED ARAFAT si in fata MEDICULUI RAED ARAFAT1 Toata stima mea ,DOMNULE ARAFAT !

Anonim spunea...

suntem alaturi de smurd ...de 20 de ani si smurd este alaturi de noi

Anonim spunea...

sint de acord cu voi asa nu se mai poate si ieu ii doresc tot respectu ca viata mea a depins de o echipa smurd va multumesc ca existati tinetio tot asa milivoi

Anonim spunea...

Domnle Arafat, TOT RESPECTU !!!!
Noi suntem alaturi pana la CAPAT cu Dumneavoastra !!!!!!!!

Anonim spunea...

TOT CE A MAI RAMAS BUN IN TARA ASTA TREBUIE SA DISPARA !!! SANTEM ALATURI DE SMURD AZI IN TIMISOARA MAINE IN TOATA TARA !!! ARAFAT ACEST OM CARE NU ESTE ROMAN DE ORIGINE A FACUT MAI MULT DECAT UN CORUPT ORDINAR !!! ACUM VOR SA NE IA SI DREPTUL LA VIATA !!! ASTA A FOST O GRESEALA ENORMA !!!

Nelu spunea...

Suntem mintiti zilnic pe diverse canale, totul se face pentru noi, se inventeaza taxe noi,este distrus tot ce merge bine in tara asta ,,pentru noi" , de cei pe care noi le platim salariile, dar nu le mai ajung doar slariile nesimtite pe care singuri le-au stabilit, vor sa fure si mai mult si atunci este necesara aceasta lege .Tot respectul pentru Dr.Arafat, este un om care nu s-a gandit sa se imbogateasca pe seama noastra A GANDIT SI A CREAT CEVA PENTRU NOI, este singurul care a avut posibilitatea sa fure alaturi de ceilalti, DAR NU A FURAT ! DE ASTFEL DE OAMENI AVEM NEVOIE SA PUNEM TARA PE PICIOARE ! Cineva indemna sa ,,lupte pana la capat", altcineva spunea ,,ca este un zeu", chiar daca comportamentul lui este un ,,zeu" el are nevoie sa luptam toti alaturi de el .
Trebuie sa luam atitudine pentru tot ce se face rau in aceasta tara, nu doar pentru aceasta lege, pentru toate legile care subjuga poporul roman !

BOGDAN IONEL spunea...

Domnule RAED ARAFAT am fost acuzati de anumite personalitati ca votam impotriva noi legi a sanatati care se vrea aplicata ,fara a- i cunoaste continutul . Noi toti cei care suntem de partea dumneavoastra si nu am citit ce prevede aceasta lege...din diferite motive, nu suntem de acord cu aceeasta schimbare datorita faptului ca ne bazam pe faptele dumneavoastra care de 22 de ani ni le aratati an de an ...luna de luna ...zi de zi. Oamenii au incredere in ceea ce faceti si nu in povestile altora si stim ca daca dumneavoastra ziceti ca anumite puncte din acea lege nu sunt bune atunci asa e. In toti acesti 22 de ani, ati adus SMURD-dul la dimensiunea unei balene ca sa ma exprim asa. De ce ca de acuma incolo alaturi de balena sa innoate si rechinii, hraninduse din acelasi banc de peste ? daca se va intampla asa rechinii se vor inmultii .....balena va slabi si romanii vor murii. Nu va lasati si nu ne lasati prada rechinilor domnule doctor.Sunteti omul potrivit la locul potrivit si ati fost nascut pt. ceea ce faceti. Va urez bafta in tot ceea ce veti face pt acest popor roman, MULT prea incercat si pentru oameni in general. Multa sanatate si putere de lupta pe viitor. Tot respectul domnule Raed Arafat.

BOGDAN IONEL spunea...

De ce a trebuit sa i se faca o nedreptate unui OM..pe care il consider cel mai CURAT ,ONEST, PUR , SINCER.............din viata publica romaneasca si care lupta pentru un scop NOBIL; acela de a salva VIETI. De ce a trebuit sa se intample acest lucru , pentru ca sa se iasa masiv in strada ?
Pana acu doua zile nu ne era foame , frig , lehamite de cei de la conducere?
Se vorbea in emisiuni de 2 3 ani incoace si stateam toti in fata televizoarelor ....si ne vaietam ca ce greu ne este pana ne apuca somnu.....si a doua zi o luam de la capat fara a face nimic concret.
Cind ieseau profesori in strada cei din sanatate stateau la tv . Cand ieseau cei din sanatate ....politistii stateau la tv. Cand politisti isi aruncau caschetele la poarta Cotroceniului restul erau la tv. Dar cand unui OM care lupta pentru bunul cel mai de pret al fiecaruia dintre noi, i sa facut aceasta nedreptate.....suntem OBLIGATI sa iesim in strada si sa ne strigam ofurile. Acu 22 de ani LASZLO TOKES a fost scanteia prin care am scapat de comunism iar acum OMUL RAED ARAFAT e scanteia care cred eu va schimba ROMANIA in bine. Asta depinde doar de noi si mai ales de cei ce vor conduce tara in viitor. Daca ar fi 15 oameni de valoarea acestui OM plasati in puncte cheie din conducerea tarii am trece mai usor prin perioada grea prin care trece omenirea in aceasta perioada.
Ce a fost se stie ,ce va fi.............om traii si om vedea.

Anonim spunea...

Arafat are fundatia SMURD de care nu s-a atins nimeni. Urgenta de la SMURD apartine de Ministerul de Interne, nu de Ministerul Sanatatii. Deci legea asta a sanatatii nu se refera la SMURD. Arafat nu a perdut decat un post de subsecretar de stat, adica un post politic.
Sincer discutand, in afara de dezinformarea masiva a televiziunilor USL-ului, mai stiti ceva despre legea asta a sanatatii?
Abia scapasem un pic de astia care au distrus tara asta timp de aproape 20 de ani si acum va bucurati sa-i aduceti inapoi? Nu vedeti ca va prostesc cu televizorul exact dupa modelul de la lovitura de stat din 1989? Nu vedeti ce fel va manipuleaza cu minciunile lor?
Daca Basescu ar afirma ca pamantul este rotund astia sigur va vor aduce toate argumentele (evident minciuni) ca este patrat.
Asa asa ca iar ati cazut iar in plasa manipularii ordinare facute de USL care l-au luat pe "nu" in brate in ceea ce priveste orice fel de reforma.