12 noiembrie, 2007

Totul până la manele

Am declarat război. Vecinei care stă cu un etaj mai sus. Suport multe. Totul până la manele însă. Piesele dezlănţuite îmi provoacă o reacţie de respingere. Nu am o explicaţie logică. Dar reacţia e atât de puternică încât mă domină. Ochii mi se înceţoşează şi nu mai gândesc limpede. Pur şi simplu. Nu mai văd, nu mai aud, nu mai gândesc. Tot ce vreau e să se oprească muzica aceea stupidă, cu versurile ei la fel de "profunde".
Sâmbătă de sâmbătă, duminică de duminică, vecina de sus o ţine numai cu manele. Am înţeles că pentru ea comunicarea se face prin ţipete, am înţeles că pentru copiii ei apartamentul e o pistă de alergare, am înţeles şi am acceptat, totul până la manele însă.
Am fost servită cu acelaşi meniu, câteva weekend-uri la rând. În prima fază am crezut că e ziua cuiva din familie. La scurt timp am realizat însă că aşa înţelege vecina să se bucure de sfârşitul de săptămână. Recunosc că fiecare poate să facă tot ce vrea în casa lui, dacă prin asta înţelege să nu-i lezeze pe ceilalţi.
Vecina mea iubeşte se pare manelele. Matinală, dă muzica la maxim de la 8 dimineaţa până seara, la 22. Mie însă mi-e imposibil să mă odihnesc.
Duminică dimineaţa am fost trezită în urlete. M-am întors de pe o parte pe alta. Asta e, viaţa la bloc, mi-am zis. În câteva minute urletele au fost acoperite de muzica. Ce credeaţi? Manele pe pâine. M-am sucit, m-am învârtit, somnul a fugit şi pace. Manelele mă zgâriau însă pe creier. Nu am mai rezistat. M-am îmbrăcat şi m-am dus la vecina. Am fost calmă şi am rugat-o să asculte muzica la o limită a decenţei. Mi-a răspuns în sictir "bine, bine", şi mi-a trântit uşa în nas.
Nu a mişcat însă un deget. În apartamentul meu, muzica duduia parcă şi mai aprig.
Am mai aşteptat vreo jumătate de oră. Într-un final am cedat. Am sunat la poliţie. Practic am declanşat războiul. Le-am spus poliţiştilor că nu vreau s-o amendeze, ci doar să oprească într-un fel muzica aceea asurzitoare. Prima bătălie am câştigat-o. Decibelii s-au redus la scurt timp după venirea poliţiştilor. Şi eu am dormit în neştire. Nu ştiu dacă am greşit sunând la poliţie. Cunosc principiul acela al înţelegerii depline şi al bunei convieţuiri între vecini. Totuşi, în cazul ăsta nu l-am putut aplica.
Voi ce aţi fi făcut?

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Eu nu mai chem politia. Niciodata. Pentru ca dupa ce am chemat-o, vecinul a oprit muzica si si-a luat nevasta la bataie. Pam,pam!

Nicoleta Țintea spunea...

:)
Sincer, după cum se uită vecina, mă aştept la orice.

Voi vedea când ajung acasă, dacă nu am cumva zacuscă pe uşă, sau mai rău, vopsea. Eu sper că nu, sincer.

Sper ca gestul meu să nu aibă repercursiuni de felul ăsta.

Când îmi amenajam apartamentul a venit la mine uşă să-mi spună că îi cade gresia din cauza mea. Deşi ea stă cu un etaj mai sus...

În fine, m-a şi inundat în baie. La prima abatare, repar şi pun firma de asigurări să recupereze pagubele. Sunt, rea, ce zici?

Anonim spunea...

Nu esti rea. E complicat cu vecinii. Foarte complicat. Simbata seara....gutza era special guest la noi in bloc. Dar ce sa vezi....a dat Dumnezeu ploaie si de la ploaie a venit pana de curent:)))))Si uite asa am petrecut o seara romantica la lumina luminarilor, in timp ce vecinii mei se certau ca DE CE NU E CURENT?????
As avea o recomandare: iti pui dopuri cu silicon pentru urechi. Nu mai auzi nimic. Am meu barbat a cumparat 2 seturi. Pe portocaliu:)))))

Nicoleta Țintea spunea...

Da. Cunosc dopurile. Se dau la avion:)

Când m-am mutat în bloc m-am bucurat că am văzut că pe scară stau multe persoane de vârsta a treia. Tocmai pentru linişte.

Dar nu mă aşteptam să nimeresc chiar cu un etaj mai sus un asemenea cuib de civilizaţie. Dacă mă înţelegi:)

Să vedem ce urmează însă...

Anonim spunea...

Cel mai tare e la botez,nunta. Scot cortu in fata blocului. fara numar,fara numar,fara numar!!! SĂ SĂ ŞTIE!!

Nicoleta Țintea spunea...

Noroc că vecina are doi băieţi care au cam cinci, şase ani. Deci, am pierdut botezul:)
Eu mă gândesc cum e să-ţi creşti copiii în haosul ăla.
În fine...

Anonim spunea...

eu am patit identic:PPP si mi-a zis ca nu-l deranjeaza daca bag si eu rock la maxim:PP plecam in fiecare weekend ca sa nu mai sufar...pana cand...li s-a spart teava...era nevoie sa se sparga si la mine in casa pt a repara teava de la ei...doar dc vroiam eu:P am acceptat fara sa comentez si am stat juma de an, pana la renovare, cu gaura in casa ce dadea catre conducte...de atunci...tot neamul lor ma respecta:PP i-am inundat de i-am nenorocit:P nimik, inca ma respecta:PP ah, era uit, erau tzigani cu totii...si din saru'mana nu ma scot. niic muzica nu mai am sub mine

Nicoleta Țintea spunea...

În cazul meu e mai nasol. Pentru că ea stă deasupra:)

Şi deja m-a inundat puţin, în baie. Şi când am mers la ea să-i spun, mai avea puţin şi mă bătea, că ea nu are cum să mă inunde, că nu mai are ţevi. O nebună. Dar pe locul ăla ghici ce avea? Maşina de spălat. Şi în locul acela a ruginit, chiar dacă am zugrăvit. Sunt sigură însă, că dacă se va trezi cu firma de asigurări pe cap îşi va schimba atitudinea.

În fine. Sunt multe de spus. Oricum am constatat încă o dată că oamenii sunt foarte răi. Şi că nu e bine să depăşeşti stadiul de "bună ziua, bună ziua" cu vecinii.

Adela Stan spunea...

Of Doamne....mama are o vorba: "la bloc, te c... unul in capul altuia" si mare dreptate are! Cu vecinii de sub mine duc un razboi care dureaza de doi ani. Am chemat politia de n ori, le-a dat amenzi- le-au platit ca-si permit (sunt trei frati din Braila, copii de bani gata, sportivi cica, cu bani judecand dupa masina pe care o au si dupa faptul ca detin apartamentul... L-au disperat si pe vecinul de sub ei si pe noi de deasupra...a venit peste ei si administratorul, am sunat si la parinti in Braila care ne-au promis ca-i potolesc - NIMIC! Saptamana trecuta am chemat a tzshpea oara politia...lucru care l-a facut pe unul din ei sa ia dom'le atitudine si sa vina sa ne intrebe ce avem cu ei si de ce nu vorbim mai intai cu ei inainte sa chemam organele! Chipurile am facut putina pace...ne-au spus clar ca nu se lasa de chefuri dar au promis ca vor da manelele mai incet (am mentionat ca asculta numai manele?)si ca inainte de fiecare chef vin sa ne anunte (oare la ce ma ajuta asta cu anuntatul? sa stiu sa-mi pun dopurile de urechi sau sa plec de acasa?!?) Ma rog....In concluzie este un razboi fara sfarsit...mai grav e ca politia nu are ce sa le faca in afara de a le da amenzi pe care le platesc si tot ce le place lor fac dupa aia...intr-o alta tara i-ar fi ridicat fara prea multe vorbe...asta este! Vorba colegului tau de post..."Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!"
PS Si m-a inundat si babeta senila de deasupra saptamana trecuta...careia nu pot sa-i cer sa ma despagubeasca ca e saraca lipita...si nici nu a fost vina ei ca i s-a spart teava in bucatarie in timp ce ea se afla la tara, sa faca pomana...

mitica spunea...

Eu am rezolvat altfel. Am pus boxele pe podea cu fata in jos, o pereche de 160W sinus pe fiecare boxa, am conectat un generator de frecventa la amplificator si am dat drumul pe frecvente joase de zornaiau toate paharele in vitrina. Au iesit speriati pe scari. Si daca au vazut ca huruiala a incetat, s-au luat iarasi de cantat. Si le-am pus din nou vibratii pe vreo 20-25Hz. De vreo trei-patru ori pana au inteles ca nici manelele nu se pot asculta pe huruiala ce le-o dadeam eu. Si au lasat-o moale, cat sa nu-i mai deranjeze pe ceilalti. Fara politie. Confruntare pe putere, manele contra frecvente joase.

Adriana spunea...

Nico, dacă vrei îmi convoc prietenii (ACEI prieteni) şi îi organizăm vecinei o audiţie cu instalaţie de sunet profi... De aia de club! Şi atunci nu o să mai mintă în legătură cu săritul gresiei! :D

Nicoleta Țintea spunea...

@adela
asa e. e un razboi fara sfarsit. am simtit asta si in aceasta dimineata. pe la 7.30. trezirea. tipete, urlete. apoi...cateva tarşâieli pe podea. câteva lovituri scurte, curăţarea podelei sau ce dracu o mai fi fost.

ce să fac? cel care stă deasupra are întotdeauna un avantaj. ăsta e adevărul, că nu poţi să le baţi în tavan, nu-i aşa?

Nicoleta Țintea spunea...

@mitica

cum i-am spus si adelei oamenii astia stau cu un etaj mai sus. iar daca as face asta banuiesc ca mi-ar trimite politia pe cap cei care stau cu un etaj mai jos. pentru ca au un copil mic, care plange oricum non stop.

vom vedea weekendul urmator...cum sta treaba:)

Nicoleta Țintea spunea...

@adriana

voi tine minte propunerea ta. chiar mi-ar placea. iti dai seama, cred ca ar muri instantaneu toate persoanele de varsta a treia din bloc, plus manelistii ar face zona zoster:)

Anonim spunea...

nu ai nicio scapare, tre sa te muti!!!

Nicoleta Țintea spunea...

@anonim

de mutat nu poate fi vorba:)

titi spunea...

nu te muti nicaieri! iei putina benzina si ii torni pe sub usa. eventual ii bagi si putin superglue pe gaura cheii. >:)

Nicoleta Țintea spunea...

iti dai seama ca nu recurg la masuri asa de drastice:)

oricum razboiul e in toi. dovada...ieri dimineata, putin inainte de ora opt vecina m-a trezit...cum? manele la maxim...

titi spunea...

dap, glumesc, si cu tot razboiul tau, ma faci sa rad. mama lor de netrebnici!

Nicoleta Țintea spunea...

@titi

Razboiul asta imi aminteste de un alt razboi.

Eram in facultate si din senin, nici nu imi mai amintesc cum am intrat in razboi cu o camera în care stateau numai baieti. Locuiau cu un etaj mai sus.

La prânz, când ne făceam somnul de frumuseţe colegii luau o tigaie, o legau cu sfoară şi loveau cu putere în geamul noastru.

Noi...fetele nu ne-am lăsat mai prejos. Am chemat ajutoare, alţi băieţi de la camere vecine, am coborât şi am pornit bătălia. Ajutoarele noastre au aruncat cu ouă proaspete în camera celor de la etajul doi. Nici astăzi nu pot să-mi explic cum au reuşit să arunce ouăle, direct în cameră....

Îţi dai seama că după episodul ăsta nu am mai avut somn:)

Povestea e lungă. A inclus zacuscă pe clanţă, pastă de dinţi pe uşă şi aşa mai departe.

Războiul s-a terminat după ce, am băgat pe sub uşa băieţilor bileţele cu mesaje de pace.

Acum, când îmi amintesc mă gândesc că războiul de atunci era distractiv.

Dar nu cred că vecina ar gusta o partidă cu ouă.

Tu ce crezi?

Anonim spunea...

Cum se face ca nu ne deranjeaza vecinii cu muzica clasica? De ce nu urla Beethoven din masinile de lux din Rahova si Ferentari? Sau macar un Dan Spataru sau Stela Enache? Din ce motiv maneaua(muzica tiganeasca moderna) si muzica "de duzina" se asculta intotdeauna TARE? Ai putea crede ca toata lumea asculta manele sau muzica "de duzina" din moment ce se aude de la vecini,se aude in piata,la telefoane in mijloacele de transport in comun,fredonata cu patos pe strada si ritmul batut pe torace,din boxe amplasate la geam...samd.Oare ai nevoie de ceva "calitati" pentru astfel gesturi? Oare numai cei care asculta manele si/sau muzica "de duzina" se bucura de aceste "calitati"?
In privinta vecinei...mi se pare o mare greseala sa te duci la usa ei.Asta-i marea noastra(a romanilor) problema: TOLERANTA IRATIONALA! Un individ comite o ilegalitate,dar nu pateste nimic! Organul:"De data asta te iert.Dar sa-ti fie invatatura de minte!" .Pai cine esti tu sa ierti?Cum adica sa ierti?Esti cumva deasupra legii? Se aplica legea doar la acordul tau? "sa-ti fie invatatura de minte" pai sigur c-o sa fie! A invatat ca o sa scape doar cu un avertisment! Din avertismente n-a murit nimeni deci ce-l mai impiedica sa nu repete greseala? Nu stiu,corect mi se pare sa platesti pentru greselile tale.Sau ca sa dau dovada de toleranta,la prima greseala l-as lua la sectie si i-as pune Legislatia in brate(ca poate omu' n-a stiut ca greseste).Nu ar pleca de acolo pana n-ar citi-o pe toata.Dar data urmatoare nu mai scapa.
Te deranjeaza muzica tare de la vecini? Pai nu te duci la ei la usa,ca poate te trezesti cu o tigaie in cap!Daca nu au avut bunul-simt sa se gandeasca la faptul ca poate pe cineva deranjeaza,se puteau gandi macar ca incalca legea,dar nu au facut-o.Si atunci de ce sa te duci tu la ei la usa?Daca ai fi auzit focuri de arma de la vecinu' te-ai fi dus la usa sa vezi ce e?
Uneori si noi mai facem "prostioare" si ne convine ca nu ne ia nimeni la intrebari,dar sunt oameni care nu se multumesc doar cu "prostioare".Asa ca spre binele tuturor legea ar trebui sa fie lege pentru toata lumea.Deci cand vezi ca a trecut deja o ora si vecinu' nu se simte, formezi 112 si spui "Doamna,vecinu' de deasupra arunca cu decibeli in mine,ce ma sfatuiti sa fac?".
Lasand gluma la o parte,corect ar fi sa sunam direct la 112 pentru ca asta nu inseamna ca-si va petrece viata in puscarie,dar macar va pretui mai mult linistea celor din jur.Si daca suni direct la 112 vei ramane si in anonimat si astfel eviti eventualele repercursiuni.Nicoleta,tu intai ti-ai facut prezentarea(ca sa stie cine i-a facut-o) si apoi ai sunat la politie.Daca sunai direct la politie cand ai vazut ca n-are de gand sa asculte doar o melodie,dormeai si tu linistita,era si ea pusa la punct cu legislatia si nici nu era cineva tras la raspundere pentru actul de tradare(apelul la 112).Acum o s-o faca din nou,cu siguranta si daca se gaseste cineva sa sune iar la politie TU VEI FII CEA BANUITA! Si,cine stie, ce-o sa-i mai treaca prin cap ca sa-ti faca in ciuda.Nu gresesti cu nimic fiind corecta,nu esti un om rau daca te conformezi legilor tarii si nici daca faci asta fara ca ea sa afle.Sper ca mesajul meu sa nu fi sunat prea dur.Numai bine!