15 martie, 2011

Să dăm o şansă copiilor din Glodeanu

Îmi vine destul de greu să scriu. Mai ales după ce am văzut fotografiile pe care le-am primit de la Glodeanu. Greu, pentru că mă tot gândesc de mai bine de o săptămână cum să scriu şi ce să fac ca să ajut câţiva copii. 32 la număr. Pe o parte i-am ajutat cu ajutorul vostru, de Crăciun. Acum mă gândesc cum să facem să-i ajutăm din nou. Să-i ajutăm acum şi mereu. Să încercăm să le schimbăm măcar puţin orizontul.

Copiii din Glodeanu

Pe scurt povestea este aşa. 32 de copii din comuna Glodeanu Siliștea, judetul Buzău (21 din satul Cârligu Mare, 11 din satele vecine) suferă de foame în fiecare zi. Cel mai bine o ştie chiar părintele din satul Cârligu Mare, părintele Marian Tudor. I-a ajutat de multe ori cu mâncare, le-a dus uneori chiar şi oale cu ciorbă în încercarea de-a le mai alina puţin suferința.

Numai că povestea înseamnă mai mult decât atât. Mai bine de jumătate din acești copii trăiesc într-o stare deplorabilă. Sărăcie e un cuvânt care nu le exprimă în totalitate lipsurile.

Partea proastă este că unii dintre aceşti copii sunt în real pericol. Cel mai grav caz este cel al unei familii care are doi copii. Amândoi sunt aproape sălbatici. În primul rând din cauza condiţiilor în care sunt crescuţi, în care sunt ţinuţi. Mizerie, boală, sărăcie. Părinţii lor sunt amândoi bolnavi. Mama lor are grave afecţiuni psihice iar tatăl are şi el certificat de handicap. Casa în care locuiesc nu se poate numi casă. Arată mai degrabă ca un coş de gunoi. Pe jos e numai noroi, iar părintele i-a găsit pe copii desculţi. Asta în condiţiile în care nu au geamuri la casă iar în momentul în care au fost făcute fotografiile afară era frig.

Nu mă întrebaţi cum şi de ce Protecţia Copilului nu face nimic. Protecţia Copilului ridică din umeri. Au mai luat o dată copiii de acolo, dar a venit tatăl la centru şi i-a luat înapoi. De ce i-au fost daţi, greu de zis. Unul dintre băieţi are 4 iar celălalt are 6 ani.


Al doilea caz este la fel de delicat. Două fetiţe (una în clasa a VII-a şi una în a III-a) şi un băieţel de trei ani stau toţi trei cu mama lor. Femeia are pierderi de memorie, în urma unui grav accident de circulaţie. Mama copiilor se poartă ca un om rătăcit, chiar a fost internată pentru tulburări psihice.


Din fericire, copilele sunt îngrijite şi învaţă bine la şcoală, chiar împrumută cărţi de la bibliotecă. Dar foamea tot foame rămâne. Tatăl lor locuieşte doar din când în când cu familia. Al treilea caz este al unei familii foarte numeroase. 11 persoane, dintre care 6 copii (foto sus) cu vârste cuprinse între 2 şi 11 ani locuiesc într-o căsuţă modestă. Copilaşilor li se acordă atenţie dar au toţi nevoie de alimente, încălţăminte, hăinuţe. Acestor copii li se adaugă cei cărora le-am trimis hăinuţe, jucării şi mâncare în luna decembrie. Este vorba de 7 suflete cu vârste cuprinse între câteva luni şi 13 ani. Pe lângă ei mai sunt încă trei copii, din alte două familii la fel de sărace. Cel mai mare, un băiat de 13 ani încearcă să muncească prin vecini ca să primească de mâncare. În altă ordine de idei cei care doresc să facă o faptă bună, până pe 8 aprilie adunăm haine, încălţăminte, bănuţi, jucării, mâncare, produse de igienă, orice puteţi să dăruiţi pentru aceşti copii. Într-unul dintre weekend-uri, pe 9 sau pe 16 aprilie le vom încărca într-o maşină şi le vom duce copiilor. Am primit deja lucruri pentru copii de la prietena mea Andra, de la Teodora şi de la doamna Flori. Le mulţumesc mult. Dacă se vor aduna bănuţi vom cumpăra dulciuri şi mâncare şi vom face pachete pentru toţi copiii. Sincer eu mi-aş dori foarte mult să se strângă mâncare. Copiii aceştia sunt flămânzi. Dacă se adună sume mai mari, o să-i dăm banii părintelui, care va aprecia cum să-i împartă. Cei care vor să ajute aceşti copii pot să aducă pachetele şi în Antenă, la adresa din Băneasa (Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27). Înainte, vă rog să-mi trimiteţi un mail ca să vă las un număr de telefon, să ştiu când ajungeţi cu ele. Putem să ne întâlnim şi în oraş ca să iau pachetele. Vreau să vă rog frumos şi altceva. Părintele paroh, Marian Tudor, care are o inimă foarte mare mi-a spus că singura şansă pentru aceşti copii ar fi o cantină socială. Asta îşi doreşte din tot sufletul să facă pentru a ajuta aceşti copii pe termen lung. Şi eu îi dau dreptate. Dânsul ar putea mobiliza oamenii din sat să se implice în dezvoltarea unei cantine, există şi teren unde s-ar putea ridica o mică clădire dar nu există fonduri. Aşa că rugămintea mea mare este dacă puteţi să susţineţi acest proiect. Poate cunoaşteţi o fundaţie dispusă să se implice. De mare folos ar fi şi dacă cunoaşteţi firme care ar putea sponsoriza pe de o parte proiectul cu materiale de construcţii, dar şi cu mâncare, adică un fel de sponsori permanenţi care să poată dona mâncare periodic, pâine, făină, mezeluri, ulei, orez etc, fiecare în funcţie de domeniul lor de activitate. Pentru orice fel de detalii, sugestii, idei vă rog să-mi scrieţi aici: nicoletatintea@gmail.com

Orice implicare ne va fi de mare ajutor.

Puteţi să-l sunaţi şi pe părintele Marian Tudor la numărul de telefon 0720.281.634 P.S. În fotografii puteţi să-i vedeţi pe câţiva dintre copiii pe care îi veţi ajuta. Vă mulţumesc mult tuturor!

UPDATE: Părintele Marian Tudor a deschis un cont în bancă pentru cei care vor să facă donaţii în vederea înfiinţării unei cantine sociale.

Cont: RO35CECEBZ0130RON0786067,

Deschis la CEC, Sucursala Buzău,

Cod Swift CECEROBU,

Titular cont: Parohia Glodeanu Cîrlig


Pentru orice ban cheltuit părintele va lua factură. Facturile vor fi puse pe blog şi pe pagina de facebook a copiilor.

11 comentarii:

Iuliana spunea...

Doamne, bietii de ei! Cata saracie!

Voi face si eu apel la prietenii mei, pentru a dona cate ceva.

Doamne, ajuta!

Nicoleta Țintea spunea...

Mulțumesc mult! Orice ajutor le este de folos. Este suficient să te uiți la fotografii ca să-ți dai seama că orice le prinde bine.

Eu mă gândesc cum să găsim firme care să le trimită măcar o dată pe lună mâncare. Adică să spunem o fabrică de pâine, să le trimită pâine, un producător de mezeluri, salam, fiecare ce are și ce poate.

Cristina spunea...

Eu as avea un pat (e vechi dar in stare buna) de dat. Problema e ca pana pe 28 martie patul trebuie sa dispara de la mine din casa - incep renovare.

Aveti vreo posibilitate de stocare? Daca va intereseaza, va rog mail.

Multumesc

Anonim spunea...

ati putea sa introduceti aici:
http://www.imparte.ro/
cauza copiilor din Glodeanu sau sa scrieti direct firmei despre problema, amanuntit.

Am trimis deja doua mesaje la o firma de mezeluri si una de conserve. Nu cunosc pe nimeni de la firmele respective, doar am apelat la pagina lor de Contact. Poate si asa iese ceva.

E.

Nicoleta Țintea spunea...

@Cristina

Multumesc frumos. Nu ai lăsat o adresă de mail. O să-l întreb pe părinte, dacă are cineva nevoie de un pat. Singura problemă ar fi că nu știu dacă avem cu ce să-l ducem. O prietenă ne ajută cu o dubiță pentru transport dar nu cred că încape și un pat.

Lasă-mi te rog o adresă de mail. O să vorbesc cu părintele și in functie de ce-mi spune îti dau un mail. Multumesc

@Anonim

Multumesc pentru sugestie. Si eu mi-as dori tare mult să găsim sponsori. Adică firme dispuse să doneze mâncare. Cred că la o firmă de mezeluri nici nu s-ar simți că le-ar trimite o dată pe lună produse. Sau la o fabrică de pâine. Multumesc mult pentru idei.

Cristina spunea...

@NIcoleta - adresa de mail e pe profilul meu de blogger

cristina.marinoprescu@gmail.com

Nicoleta Țintea spunea...

@Cristina

Ţi-am trimis un mail.

Croitoriu Diana spunea...

Unde putem trimite ceva pentru oamenii saraci din Rominia ? Aveti adrese ? Vreau sa ajut si eu si prietenii mei di Franta muzicieni . Dorim sa facem concerte pentru cauzele grele din Rominia ! Emailul meu este diana.croitoriu@gmail.com

Nicoleta Țintea spunea...

@Diana

Vă multumim mult pentru sustinere. Persoana de contact pentru acesti copii este parintele Marian Tudor. Puteti gasi informatii suplimentare pe blogul lor

www.copiiidinglodeanu.blogspot.com

O sa va scriu in cateva zile un mail ca sa stabilim impreuna cum putem sa-i ajutam.

rene spunea...

Felicitari Parintelui Marian Tudor pentru ca a avut aceasta initiativa si ia pasat de acele suflete fara ajutor si fara speranta .Ma intreb ce-au facut autoritatile locale pana acum ?Chiar nu puteau sa le monteze niste geamuri pe perioada iernii la copii aceia amariti?

Nicoleta Țintea spunea...

@Rene

Aveţi dreptate! Părintele este o binecuvântare pentru aceşti copii. Dacă nu ar fi fost dânsul probabil că povestea lor nu s-ar fi aflat niciodată.

Foarte curând, zilele acestea familia de care vorbiţi ca primi geamuri cadou. Adică a făcut cineva o donaţie special pentru asta iar părintele a vorbit deja cu cineva ca să le pună geamuri la casă.

Vă mulţumesc pentru interesul pe care îl arătaţi pentru copii!