11 martie, 2011

Salvaţi Parcul Custozza din Alba-Iulia

foto: Doina Biro

Am aflat cu tristeţe că Primăria din Alba-Iulia vrea să distrugă un parc istoric, Parcul Custozza care se află în centrul Cetăţii Vauban.
Copacii respectivi sunt vechi de sute de ani. Ei fac parte din estetica oraşului în care
m-am născut şi de care sunt legată pentru totdeauna. Sub coroanele lor impunătoare ne refugiam în liceu. Parcul respectiv are mai mult decât o istorie afectivă. Când mă gândesc la acei copaci seculari, este ca şi cum mă gândesc la o cetate veche, care trebuie conservată, pusă în valoare. Ceea ce face Primăria este de fapt o îngropare a istoriei. Este ca şi cum îngropi viaţa şi torni beton peste ceva care mişcă, respiră, trăieşte. Sau distrugi, cum spunea profesoara mea de istoria artei din liceu, doamna Doina Biro, biblioteca naturală a unei cetăţii.

Dumnezeu l-a lăsat pe om să fie stăpân peste plante şi animale. Dar numai omul poate să decidă dacă se poartă ca un creator sau ca un călău.
Primăria vrea să taie copacii ca să facă o piaţă medievală. Să distrugi un întreg parc peste asta mi se pare însă prea mult. În total peste 150 de copaci vor fi tăiaţi. Primăria vrea să pună în locul lor dale şi vreo 20 de arbuşti ornamentali, în ghivece. Sincer nu pot să înţeleg, de ce cu atâţia experţi în peisagistică nu se poate face un proiect care să încorporeze şi aceşti copaci. Copacii chiar se pot integra din punct de vedere estetic într-un ansamblu care să te trimită cu gândul la lumea medievală.

Până acum au fost mai multe proteste în încercarea de a stopa această acţiune. Au fost şi incidente, câţiva tineri au fost accidentaţi uşor după ce au fost loviţi de braţul un excavator. Într-o societate normală primarul unei localităţi ar trebui să se pună la aceeaşi masă cu oamenii care trăiesc în oraş şi să găsească soluţii. Orice proiect pentru oraş trebuie supus dezbaterii publice.
Încă nu e prea târziu. Au fost tăiaţi câţiva copaci dar nu e prea târziu pentru ca această acţiune să fie oprită.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bun. Si ce facem? Si eu mi-am petrecut liceul pe acolo, si mie mi-a fost profesoara Doina Biro, si eu iubesc orasul asta. Parcul acesta face parte din patrimoniul orasului, din ceea ce face ca Alba Iulia sa fie Alba Iulia. Iar dalele de piatra de import, din zone nespecifice nici macar cetatii medievale, sunt o adevarata crima a identitatii orasului. Alba Iulia isi va pierde din identitate daca parcul va fi distrus. Va deveni la fel ca multe alte orase ratacite prin Europa. Plictisitor si rece.
Ce facem? Albaiulienii sunt solidari sau sunt lasi?
I.M.

Nicoleta Țintea spunea...

Eu stau departe de casă. Am văzut că oamenii s-au organizat cât de cât. Dacă eşti în Alba ia legătura cu doamna Biro.

thesimexboy spunea...

Parcul Custozza are mare nevoie de atenţie din partea administratorului acestui oraş. Administrator care ar fi trebuit să-şi prezinte public intenţiile cu privire la soarta acestui parc, încă din anul 2008. Dacă proiectul era supus unei adevărate dezbateri publice, dacă compartimentul de relaţii publice ar fi înţeles ce înseamnă transparenţa instituţională, nu s-ar fi ajuns aşa departe.

Nicoleta Țintea spunea...

@Thesimexboy

Asta cred şi eu. Adică pledez pentru o dezbatere publică reală, mai ales când e vorba despre un astfel de proiect. Dacă nimeni nu face nimic într-o zi ne vom trezi îngropaţi în betoane.