19 decembrie, 2011

"Ajută-l pe Moș Crăciun să ajungă la copiii bolnavi de cancer" - 17 decembrie, Institutul Oncologic Fundeni


În loc de bilant

Nu știu să scriu despre suferință și bucurie, puse amândouă în același pahar. E ca și cum ai înghiți o gură de pelin în care ai pus un strop de miere. Simți și mierea, dar pelinul e parcă mai puternic.

Aș vrea doar să scriu despre copiii care luptă. Despre copiii bolnavi de cancer care țin cu dinții de fiecare firicel de viață. Și o fac cu demnitate.

Pot să spun că a fost foarte frumos la serbarea din Institutul Oncologic Fundeni. Dar noțiunea asta nu se potrivește prea bine cu ideea unui loc în care este atât de multă suferință. Un lucru este sigur. La serbare a fost BUCURIE.

M-am întrebat mereu de ce oare în preajma acestor copii bolnavi, care mă emoționează de fiecare dată, așa de mult încât după fiecare întâlnire nu prea pot să dorm două, trei nopți mă simt totuși... bine?! E ca un paradox. Eu cred că ei sunt înconjurați de îngeri diafani care îi învăluie cu multă iubire și îi ajută să lupte. În preajma lor îmi vine să merg parcă pe vârfuri, să nu respir, să vorbesc în șoaptă și doar să le mângâi sufletele cu cuvintele, ca o adiere blândă, ca nu cumva să alung ajutoarele nevăzute care le dau atâta credință, bunătate și puritate.

În atâta suferință, COPILUL rămâne copil. Bun, inocent, natural. Are aceeași forță de-a se bucura fără să-și ridice atâtea bariere ca noi, adulții.

Mă simt bine lângă acești copii pentru că pentru mine, ei se află pe o treaptă superioară, spiritual vorbind. Sufletele lor, oricum inocente sunt purificate și de boală. Așa că îi văd pe acești copilași ca pe niște mici îngeri pe pământ. Întotdeauna învăț de la ei ceva. Ei sunt profesorii, iar eu elevul.

Pentru mine acești copii sunt o lecție vie. O lecție care mă învață că acolo unde e suferință poate fi bucurie, că acolo unde e boală contează doar noțiunile de ACUM și AICI. Contează clipa, contează zâmbetul, contează o îmbrățișare, o portocală pe care o împarți pe jumătate și prietenia care prinde contur într-o singură clipă, printr-o simplă strângere de mână.

De aceea pentru mine, faptul că am putut să ofer cu ajutorul atâtor oameni minunați câteva clipe de bucurie acestor copii este un PRIVILEGIU. Este un dar pe care Dumnezeu mi l-a pus în palmă și m-a lăsat să mă bucur de el cu mirarea cu care ai privi o buburuză ce se odihnește pe o frunză.

Știu că nu voi putea niciodată mulțumi suficient pentru mobilizarea extraordinară care mi-a încălzit sufletul în ultimele săptămâni. Au fost zeci de oameni cunoscuți sau necunoscuți care s-au implicat necondiționat și care au scos la suprafață acea lumină care există în fiecare din noi. Dar mă rog ca darul fiecăruia să fie primit.

Și de această dată s-au întâmplat minuni. Minunea că am cunoscut așa de mulți oameni frumoși, că am revăzut oameni dragi, că Dumnezeu mi-a trimis ajutoare atunci când  mi-a fost greu.

Campania nu s-a terminat. Puteti să-i ajutati pe copii prin rugăciune

M-aș bucura să știu că unii dintre cei care au participat direct sau indirect la această acțiune sau poate chiar cei care se vor uita la fotografii își vor dori să-i ajute în continuare pe acești copii. Dacă doriți să le oferiți suport și sprijin puteți intra în legătura cu doamnele de la Asociația Pavel, asociație care se ocupă de problemele acestor micuți și care are sediul chiar în Institutul Oncologic Fundeni.

M-aș bucura să știu că toți cei care vor privi fotografiile de la cele două acțiuni îi vor mulțumi lui Dumnezeu măcar o clipă, pentru că pot să respire, să mănânce, să vorbească, să se miște singuri. Pentru că vor sta de Crăciun cu cei dragi și nu pe un pat de spital. Vor mulțumi pentru tot ceea ce au și vor uita de lucrurile care le lipsesc.

Mi-aș dori în măsura în care puteți, să-i purtați în rugăciunile voastre pe toți copilașii bolnavi cărora le-ați făcut o bucurie, adică pe copiii din Spitalul Fundeni pe care i-am vizitat pe 10 decembrie și pe copiii din Institutul Oncologic Fundeni, pe care i-am văzut pe 17 decembrie. În acest sens o să revin cu un articol cu lista completă cu numele de botez ale copiilor internați în cele două spitale.

Serbarea din Institutul Oncologic Fundeni

Serbarea s-a ținut în sala de mese, la etajul 5 al spitalului. Au venit  să-i vadă pe micuți foarte mulți spiriduși (nu i-am numărat dar cred că am fost în jur de 20 de persoane) care mai de care mai încărcați cu bunătăți (de la brioșe parfumate cu miros de Crăciun, până la plușuri pufoase, jucării tip monopoly, o orgă imensă și alte jocuri educative, lăzi întregi de fructe etc).

Spectacolul „Poveste de iarnă” a fost oferit de oamenii minunați de la Teatrul Paiața. Îi mulțumesc Cristinei Ioachimescu de la Teatrul Paiața și părintelui Marian Tudor din Glodeanu, care ne-a pus în legătură. A fost un spectacol de teatru de păpuși, o poveste de Crăciun cu mesaj. Moș Crăciun din poveste este la un pas să fie oprit din drumul său spre copiii cuminți, de vrăjitoarea cea rea. Din fericire el primește ajutor de la Crăiasa Zăpezii ce are în sanie trei cadouri speciale: prietenia, iubirea și bunătatea.

Unii dintre micuți nu au putut rămâne până la finalul spectacolului. Majoritatea aveau perfuzii. Câțiva dintre ei s-au retras pentru că erau mult prea slăbiți. Cel mai mult m-a impresionat un băiețel care a ieșit din sală, pe hol la începutul spectacolului, pentru că se simțea rău. A privit spectacolul din ușă și a luptat cu starea pe care o avea. Mai mult decât atât el a dorit să fie ultimul copil care primește darul de la Moș Crăciun. Mie mi s-a părut un copil extraordinar de curajos.

După spectacol a ajuns și Moșul în carne și oase. Mi-a plăcut că Moșul a venit cu temele pregătite. A fost ajutat de spiriduși și a știut câteva lucruri despre copilași. A interacționat cu ei.

Darurile

Fiecare copil internat la Institutul Oncologic Fundeni a primit sâmbătă două pungi (una cu dulciuri și fructe, una cu cărticele și jucării sau un obiect vestimentar în cazul adolescenților).

Asociația Resurse Regionale prin domnul Aurelian Nebel a cumpărat dulciuri în valoare de 1.500 RON pentru cele 50 de pachete. Pungile au fost completate cu fructe și alte produse dăruite de diverși spiriduși, dar și cu dulciuri pe care le-am cumpărat din banii strânși din donații.

Cărțile au fost oferite de Cristina Demetrescu, Codrina Butnaru iar caietele cu tematică școlară de Editura Aramis. Jucăriile le-am cumpărat. Au fost jucării diversificate, în funcție de vârste.

La copii din Institutul Oncologic Fundeni au ajuns:

50 de pungi cu dulciuri şi fructe (1 cozonac tip panetone, 2 suc teddy, 1 croissant, 1 bloc de desen/1 caiet de matematică, 1 baton susan, 3 pachete de biscuiţi, 1 ciocolată albă Milka, o ciocolată albă Poiana, 1 pachete de napolitane, 1 cutie carioci, 1 pungă fulgi de porumb, 1 pungă de bomboane asortate, 3 acadele, aproximativ 10 fructe (portocale, mandarine, mere, banane, gref).

Jucării: set 2 păpuşi barbie (8 bucăţi), joc "Nu te supăra frate (1 buc), joc "Comoara lui Piticot" (1 buc), set păpuşă barbie (1 buc), elicopter lego (4 buc), joc ferma animalelor cu 29 de piese (6 buc), tăblițe de desenat (18 buc), Moş Crăciun în glob de sticlă (30 buc), figuri din desene animate de pus pe perete (30 buc), pulover adolescente (5 buc), pulover adolescenţi (7 buc), gentuță farduri de jucărie, set jucărie de pluş + cărticică (5 buc). La aceste jucării s-au mai adăugat jucăriile pe care spiridușii le-au adus chiar în ziua serbării și pe care nu am mai apucat să le număr (aproximativ 10 plușuri și în jur de 10 jucării educative, puzzle, monopoly, o orgă etc).

Cărţi: 60 de bucăţi ("Povestea zodiacului pentru copii" de Cristina Demetrescu), 35 de bucăţi cărţi diverse (5 cărţi de colorat, 17 Disney, 5 mitologie, 3 romane, 5 Jules Vernes), 50 de bucăţi caiete pentru clasa a II-a oferite, 50 de caiete lecturi pentru clasa a III-a, 50 de caiete diferite pentru clasele I-IV (oferite de Editura Aramis), cărți povești diverse (5 buc).

Diverse: servețele umede (10 bucăţi), pampers nr 5 (o cutie mare si 2 pungi mari), brăduţi artificiali mici (16 buc), cutii suc natural 2 l (12 cutii), gentuțe mici pentru fetițe (6 buc), eșarfe (5 buc), breloc cu ursuleț (6 buc), veioze mici (2 buc), 1 dvd cu Harry Potter.

Nu au lipsit bunătătile pregătite de spiriduși (brioșe parfumate, colorate și decorate în diverse moduri, brăduți și steluțe umplute cu dulceață, fursecuri cu fructe uscate sau vișine etc) care chiar au adus mirosul de Crăciun în spital.

Pentru această acțiune am strâns din donații suma de 2.555,5 RON. Din această sumă am cheltuit 1.212,5 RON pentru jucării și 426 RON pentru a completa pachetele cu dulciuri. Restul de bani, adică 917 RON îi voi trimite săptămâna viitoare, cu acordul celor care i-au donat spre Valea Plopului, adică spre părintele Nicolae Tănase și spre cele 400 de suflete care au rămas fără bucătărie, sala de mese și fără alimente în prag de Crăciun. Mai multe detalii găsiți aici. Conturile le găsiți aici. 

MULȚUMESC DIN INIMĂ:

Roxana Dumitru, Cristina Ioachimescu și trupa Paiața, Aurelian Nebel și Asociația Resurse Regionale, Maria Coman, Oana Machidonschi și Editura Aramis, Elena Tudor și Alexa Stănescu, Soare Vlad, Cristiana Gheorghe, Iulia Adam, Alexa Dumitru, Ana Coralevici, Ruxandra Barau, Irina Gheorghe, Andreea Gancea, Sorana Leru, Cristina Carlan, Alexandru Manucu, Crina Gheorghe, Daniela Popa, Silvia Petcu, Alexandra și Alex Ioniță, voluntarele Asociației Pavel (Simona Coandă, Eliza Moraru, Silvia Elena Andrei, Dan și Oana Cociș, Roxana Dascălu, Codrina Butnaru, Cătălin Ioniță și prietenii lor, Livia Șerbănescu și Tache, Bianca si Simion Totonea, Cristina Adriana Buta, Alina Diguță, Sonia Simionov, Adriana Pava, Adriana Dumitru, Victor Stănilă, Alina Comşa, Adina Pădureanu, Alina Stanciu, Fundația Metropolis, Marinescu Mariana, Anda Mihaela Drăghici, Gabriela Iris Cozea, Asociaţia Româno-Canadiana Sfântul Anton, Dorina Coroama, Andreea Cristina Dumitrescu, Oana-Andreea Gherla, Monica Gaian, Adriana Petcu, Maria Stoica, Ionela Costache, Alexandru Baches, Răzvan Sebe, Cristina Adriana Buta, Alexandra Vaida, Alexandra Niță, doamnei asistente si infirmierei din IOB care au lucrat pe 17 decembrie, Maria Stoica, Nadia Ulmeanu, Oana Andreea Zachia, echipa Zurli (Lidia Feher, Mirela Retegan, Vero Căliman, Alex Stama, Robert Tudor, Dan Clucinsky), Iuliana Hamciuc, Paula Varga, Lavinia Tudoran, Mihaela Radu, Dana Popa, doamna Bănică, Carmen Iancu și Paul Coadă, Laura Rădulescu și familia, Alex Vlase și prietenii săi, firma Vavian Pharma, Alexandra Niță, Maria Stoica, doamna Sandra Radu, Dan Dragos, Florin Genescu, Alina Pescaru, Carmen Lucia Sanchez, firma Heidi Chocolat, Luminita Musat, Claudia Lakouri Papanikolaou, Alexandra Nanu, Andreea Pantilimon, Mihaela Duica, Alexandra și Cătălin Grigore, Editura Iona, Asociația Pavel, Olga Cridland, Irina Gabriela și Ștefania Grecu, Ramona Aldea, Nicu și prietenii (Iuliana, Mișu, Dunea, George, Dunca, Slav, Alin, Lucian, Ionuț, Mirabela, Duhaniuc, Monica, Flori, Adina, Ioana Georgeta, Bogdan, Constantin, Mihai, Dragoș, Miruna, Ionela, Mihaela, Ovidiu, Laura, Adi, Mihai, Cătălin, Cristi, Marius, Ionuț, Ștefan, Cristi, Gică, Tudor, Sorin, Mihai, Florin, Florin, Cosmin, Giani, Gică, Florin, Dragoș, Doru, Mihai, Stelian, Aurel, Iulian, Laura, Andreea, Anton, Simona, Nicolaie, Loredana, Petronela, Ramona) Elena Donici, Castelina Voica și Școala nr. 88 „Mihai Viteazul” și în special clasei a VI-a B (diriginte profesor Ileana Popescu, director Luminița Gheorghe), Roxana Muntean și Roveli Stricescu, Doina și Adi Milea, Dorina Coroama, Adrian, Paula si Ilinca Ambrozie, Laura Mirela Ursu, Alin și Alina Mărginean, Cristina Demetrescu, Mari Mălinescu și Cristi Suciu, Mirela Portik, Daniela Popa, Andreea Oana, Lydia Totoiu, Cristina Salca, Cristina Strain, Cristina Monica, Andrei Dana, Dana Mirela Văsilăteanu, Alina Mierloiu, Alexandra Niță, Mirona Miro, Lili Șerbănescu, Cristia Gal, Ana-Maria Hincu, Alexandru Chelu, Iris Gabriela Ghedzira, Victor Stănilă, Luiza Almangiu, Mara Timco, Alina Stefănescu, Cosmin Călugăru, Kristof L. Lajos, Andreea Sminchise, Nicoleta Ionescu, Sânzâiana Vișan, Elena State, Radu Cochină, Petra Babe, Claudia Ungureanu, Florina Roman.

Lista de mulțumiri este comună pentru ambele acțiuni (cea de pe 10 decembrie, din Spitalul Fundeni, pentru 100 de copii și cea de pe 17 decembrie, din Institutul Oncologic Fundeni, pentru 50 de copii) și va fi actualizată pe măsură ce primesc numele tuturor celor care au contribuit. Îmi cer scuze dacă voi uita să menționez pe cineva și vă rog să-mi scrieți un mail pe nicoletatintea@gmail.com pentru a-mi spune cine lipsește de pe listă. Trebuie să menționez că aștept încă de la mai multe persoane listele cu numele prietenilor care au dat o mână de ajutor pentru cele două acțiuni așa că vă rog frumos dacă nu vă regăsiți în listă să mă iertați de o mie de ori.

Niciun comentariu: