04 octombrie, 2011

Punct şi de la capăt

Adelin cu mama lui

Pentru că îmi este foarte drag Sfântul Nicolae şi pentru că am văzut reportajul pe care l-am adăugat mai jos, despre Adelin, un băieţel orb şi sărac m-am gândit ca anul acesta, în apropierea zilei de Sfântul Nicolae să le facem o mică bucurie copiilor de la Şcoala de Nevăzători din Buzău.



Povestea lui Adelin o puteţi citi si aici, în reportajul scris de Alina Turcitu, pentru Jurnalul Naţional.

Am vorbit la telefon cu doamna Laura Ursu, profesoara şi diriginta lui Adelin şi am aflat câteva dintre greutăţile cu care se confruntă copiii cu deficienţe de vedere.

Cei mai mulţi dintre copiii care învaţă la şcoala specială din Buzău stau la internat pentru că familiile lor locuiesc în judeţele limitrofe.

Mai bine de jumătate dintre copiii şcolii au o situaţie financiară delicată. Mulţi dintre ei îşi permit să meargă acasă, doar în vacanţe şi nu pot să facă acest lucru aşa cum şi-ar dori, la fiecare sfârşit de săptămână.

Am aflat lucruri pe care nu le ştiam şi la care nu m-am gândit până acum niciodată. Am aflat de exemplu, că foarte mulţi părinţi săraci care au un copil cu deficienţe de vedere preferă să nu-l dea la şcoală pentru că pierd ajutorul de la stat, în valoare de 600 de lei sau îl trimit foarte târziu. Din acest motiv în clasa a treia de exemplu, vârstele copiilor variază între 9 şi 16 ani.

Am aflat că în momentul în care copiii sunt înscrişi la această şcoală specială nu mai primesc nici alocaţia lunară, de la stat. Ea intră într-un cont la care au acces numai în momentul în care împlinesc 18 ani.

Am aflat că şcoala are nevoie de cărţi scrise în braille. O astfel de carte se poate face la comandă, la Asociaţia de Nevăzători din Bucureşti. O carte obișnuită care are să spunem 20, 30 de pagini, în braille are cam 100.

Am aflat că pentru a uşura viaţa unui copil nevăzător, el are nevoie de un laptop cu sintetizator vocal. (este vorba de un laptop obişnuit, pe care se pune un dispozitiv prin care informaţia scrisă este transformată în audio).

Aşa că...mi-am pus o nouă dorinţă. În ciclul primar (clasele I-IV) şi la grădiniţa de la Buzău sunt aproximativ 40 de copii.

Am aflat doar puțin din poveștile lor și a fost suficient ca să-mi amintesc cât suntem de norocoși.

Pentru acești copilași aş vrea să pregătim pachete cu dulciuri, fructe, eventual jucării. Darurile le vom duce acolo în apropierea sărbătorii Sfântului Nicolae. M-aş bucura enorm să fim cât mai mulţi prieteni şi să mergem împreună în vizită, la început de decembrie, la şcoala din Buzău. Sunt sigură că aceşti copii care sunt aşa de talentaţi şi de sensibili au în primul rând nevoie de prieteni. De aceea sper. Sper şi vă rog încă o dată să vă prindeţi în această horă minunată a prieteniei.

Chiar dacă puteţi să dăruiţi doar o ciocolată sau un banal gel de duş, pe care Adelin și-ar dori să-l aibă, așa cum noi ne dorim noi uneori să ne luăm un parfum scump să ştiţi că pentru aceşti copii gestul are valoare.

Știu că fiecare e prins în propriile griji dar vă propun ca în următoarele două luni să alocați acestor copii 5 lei pe lună, adică 10 lei, dacă nu puteți să oferiți mai mult.

Dacă cinci prieteni dau fiecare 10 lei, un copil va fi măcar pentru o clipă, mai fericit. Dacă cinci prieteni dau mai mult de zece lei putem să cumpărăm şi alte lucruri care îi sunt necesare unui copil pentru care lumea este formată din sunete, mirosuri şi umbre.

Copiii au nevoie şi de hăinuţe. Eu visez să găsim o fabrică sau un magazin care să le facă o donaţie de haine noi. Mă gândesc că bucuria ar fi mai mare pentru ei dacă ar primi o hăinuţă nouă, o hăinuţă care miroase a nou, pentru că de culori nu se pot oricum bucura.

În caz că nu găsim o astfel de sponsorizare mă gândesc să le ducem hăinuţe care au fost purtate de alţi copii.

Rugămintea mea mare ar fi să le trimiteţi numai haine în stare bună, haine pe care le-ar purta oricând și copiii dumneavoastră.

Concluzionând, până pe 25 noiembrie strângem bănuţi, dulciuri sau ce puteţi dărui pentru pachetele de Sfântul Nicolae.

În funcţie de câţi bănuţi se vor strânge vom face cumpărături şi sper să reuşim să aducem un strop de speranţă pentru aceşti copii. Bilanţul îl voi afişa aici, pe blog.

Strângem şi încălţăminte în stare bună (pentru vârste 3 ani - 18 ani) şi jucării.

Pachetele se pot aduce la Antena 1, în zona Băneasa. Înainte să veniţi vă rog să-mi scrieţi un mail pe adresa nicoletatintea@gmail.com

Dacă aveţi idei, sugestii despre cum am putea să-i ajutăm pe termen lung pe aceşti copii sau dacă cunoaşteţi firme dispuse să-i sponsorizeze cu haine noi, laptop-uri sau cărţi braille daţi-mi vă rog de veste.

Vă mulţumesc tuturor!

P.S. Rugămintea mea mare ar fi dacă puteţi să le spuneţi şi prietenilor (pe mail, blog sau facebook) despre povestea acestor copii.


Puteți urmări acțiunea și pe facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=251523324894386

2 comentarii:

Răzvan Ciule spunea...

Dragul meu Adelin, ma numesc Razvan, am 22 de ani si sunt un tanar care vrea sa devina preot.

Am fost foarte impresionat de povestea ta si as vrea sa devenim prieteni. Sa stii ca desi nu ne cunoastem inca fata in fata imi esti tare drag si incepand de azi te voi purta mereu in suflet și în rugăciuni. Nu inceta sa visezi si sa crezi cu tarie in visele tale si atunci vei reusi sa implinesti lucruri la care nici nu visezi.

Chiar daca eu mi pot sa merg si stau mai mult in casa la calculator sa stii ca niciodata nu am renuntat sa visez ca intro zi voi ajunge un preot bun, am facut scoala apoi seminarul si acum facultatea de telogie și poate cândva prin darul lui Dumnezeu voi reusi.

Ai grija de tine micul meu prieten, ai nadejde in Dumnezeu si in oameni si nu uita ca te iubim si suntem langa tine.

Iuliana spunea...

Draga mea Nico, cu tot sufletul ne prindem si noi (eu si Diana) in aceasta hora a solidaritatii. Nici n-am stiut cu cate greutati se confrunta acesti copilasi...

Tinem legatura. Pupici!