17 aprilie, 2009

Despre patimi şi furt

Trebuie să recunosc că Ţăţica (sau vecina de la etajul patru)
s-a întrecut pe sine. Mă aşteptam la multe din parte ei dar acum s-a întrecut pe sine.
Preocupările ei casnico-manelistice care mă scot din minţi nu mai sunt demult o noutate pentru mine. Mă trezesc aproape în fiecare zi în urletele ei sau în bătaia păturilor trântite în geam.
Acum câteva luni Ţăţi mi-a furat din faţa uşii suportul pentru flori. Era un suport vechi al fostului proprietar care putea servi însă perfect rolului de etajeră pentru ghivece. Prima dată nu am fost sigură că ea mi l-a şparlit dar câteva zile mai târziu am văzut suportul la etajul ei. Pentru că e important de spus că Ţăţi are foarte multe flori şi chiar ai putea crede că e sensibilă ca o zambilă. Nu ştiu de ce, dar nu i-am spus nimic atunci. Ce aş fi putut să fac....să iau suportul înapoi?
Numai că Ţăţi FURĂ. Iar ieri a lovit din nou.
Acum vreo două săptămâni am scos în faţa uşii un ghiveci cu flori. Floarea se îmbolnăvise şi i-am tăiat o crenguţă în încercarea de a o salva. Am udat-o aproape zilnic şi îi curăţam periodic frunzele de praf. Inteţionam să-mi fac treptat o mică grădiniţă în faţa uşii, să cumpăr o etajeră (că aia pe care o aveam a furat-o Ţăţi, cum spuneam) şi să pun mai multe ghivece.
Aseară am simţit că mi se face rău. Ghiveciul din faţa uşii lipsea. Am aruncat o privire la etajul Ţăţicii dar nu am văzut nimic. Sincer, pe limbă mi-a stat o înjurătură. Nu îmi vine să cred că cineva poate fura în Săptămâna Mare. Nu pot să înţeleg cum te poţi bucura de bunul altcuiva. De o floare furată.
Dar viaţa la bloc bate filmul. Azi dimineaţă am găsit floarea. FLOAREA MEA. Era pe etajeră printre florile Ţăţicii. A mutat-o în alt ghiveci, probabil ca eu să nu observ. Numai că nu am cum să greşesc. Floarea are o crenguţă tăiată. E a mea.
Am simţit aşa, un val de revoltă. Poate că e un lucru neînsemnat dar pe mine gestul ăsta mă revoltă la culme. Nici nu am ştiut ce să fac. Am vrut să pun un afiş. E clar, degeaba mă duc la uşa ei. Nu vreau să mă cobor şi cu siguranţă m-aş certa ca la uşa cortului. Nu ştiu dacă femeia asta vrea să mă provoace sau e pur şi simplu o hoaţă.
Dar nu îmi vine să cred. Nu pot să înţeleg. E Săptămâna Mare. A Patimilor. Se spune că acum ar trebui să postim şi să facem acte de milostenie. Să fim mai buni.
Ceva tot am făcut. Oricum nu pot dovedi că ea a furat. Deşi sunt sută la sută sigură. Am luat floarea înapoi. Şi am pus-o din nou în faţa uşii mele.
Acum vă întreb pe voi. Ce îmi sugeraţi să fac?

6 comentarii:

La Fille Aux Yeux Vert spunea...

soluțiile-s simple!
eu, una aș opta între două variante!
1. mi-aș lua suportul pentru ghivece de la ușa ei (evident... ca o bună creștină ce sunt, l-aș debarasa de florile ei și i le-aș aseza frumos la ușă, direct pe ciment, dar cu fața în jos).
aș așeza suportul în fața ușii mele, însă de data aceasta l-aș prinde cu lanțuri susținute de piroane-n perete, iar pe fundul ghivecelor cu flori aș pune "picătura" sau "poxipol" ca să se fixeze bine-n suport! la final, aș presăra pe suport și pe ghivecele cu flori (atenție! nu și pe flori!) praf dintr-ăla de provoacă mâncărimi și iritații.
2. dacă spațiul dintre balconul meu și al ei nu este suficient de înalt, m-aș cățăra pe un scaun și i-aș arunca o petardă (dintr-aia în mai multe reprize de bubuituri). fragilă ca o zambilă cum este, sigur va avea un șoc, biata țățica.
dar, având în vedere faptul că suntem în săptămâna mare, cred că m-aș rezuma la prima varianta pastrând-o pe cea de-a doua pentru săptămâna viitoare.
aaaa... și am uitat ceva! la ora la care știu că doarme de obicei, aș băga AcDc cu "thunderdtruck" la maxim!!!
în 7 zile se mută.

Nicoleta Țintea spunea...

@Mirela

Mă faci să râd. Ideea cu poxipol nu e rea. Deloc. E chiar mişto. Voi analiza problema :)))

Asta cu balconul nu poate fi pusă în aplicare pentru că nu avem niciuna balcon.

Adela Stan spunea...

Ai procedat foarte bine. Fara nici un cuvant ti-ai recuperat floarea. Dar din cate inteleg, acum flaoarea TA, se afla in ghiveciul EI! Cred ca o sa ajungeti la scandal in cele din urma in ciuda discretiei tale. Nu e rea nici ideea cu anuntul pe usa sau langa floare, ceva adresat hoatei. Si eu m-am gandit de multe ori sa pun anunt care sa-i priveasca pe nesimtitii care arunca gunoiul de la etaj dar inca nu am facut-o.

Nicoleta Țintea spunea...

@Adela

Sincer de abia aştept să văd diseară ce a făcut nebuna. Probabil vom muta biata floare de la un etaj la altul. Sincer mă aştept la orice. Chiar să facă scandal să spună că floarea aia era a ei.

Nu m-ar mira nimic.

Ar fi şi asta o soluţie. Să schimb şi eu ghiveciul. Şi eu care mă gândeam ca proasta să cumpăr nişte ghivece mai frumoase, să arate florile la fel.

Pâna la urmă nu floarea nu are nicio o valoare materială dar e vorba de gest. Ăsta mă înfurie la culme.

Eu am mutat-o din nou la uşa mea ca să-i arăt că am văzut ce a făcut şi ştiu că e EA.

Până la urmă e un război cu morile de vânt şi la un moment dat probabil că voi ceda.

Nadina Campean spunea...

asta ca sa nu te plangi ca nu ai o viata palpitanta. vecina ta are grija sa nu te plictisesti :D

Nicoleta Țintea spunea...

@Nadina

După cât m-am enervat iniţial ultima fază chiar m-a distrat. Mi se pare culmea tupeului, oricum!